Živáňske špízy
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 11394x
Recept na špízy z bravčové krkovička, zemiakov, slaniny a cibule s paradajkovou-cesnakovým soche.
Recept na 3 porcie.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
400 g | bravčová krkovička bez kosti |
350 g | zemiaky |
100 g | prerastená slanina |
1 ks | veľká červená cibuľa |
3 lyžice | kečup |
3 strúčiky | cesnak |
podľa chuti: | |
mleté čierne korenie | |
3 lyžice | čerstvý petržlen |
soľ | |
podľa potreby: | |
olej | |
vývar |
Postup prípravy receptu
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Cibuľu olúpeme, nakrájame na klinky a dieliky rozoberieme na plátky. Surové zemiaky umyjeme, očistíme kefkou, osušíme a nakrájame na plátky hrubé asi 3 - 4 mm. Slaninu vcelku zbavíme kože a nakrájame na menšie kocky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Na ihly striedavo napichujeme zemiaky, slaninu, cibuľu a mäso. Pripravené špízy osolíme, okoreníme a na rozpálenom oleji opečieme zo všetkých strán. Potom je vrátane výpeku vložíme na pekáčik, podlejeme trochou vývaru a upečieme v stredne vyhriatej rúre domäkka. Hotové živáňské špízy vyberieme a uchováme v teple. Do výpeku vmiešame kečup, cesnak, prípadne vývar a všetko necháme prejsť varom. Nakoniec pridáme čerstvo usekanou petržlen. Špízy rozdelíme na porcie, prelejeme omáčkou a podávame s pečivom. Z uvedeného množstva surovín pripravíme 6 živáňských špízov. Na jednu porciu počítame 2 ihly.