Ražný chlieb
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 142017x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
750 ml | vlažná voda |
250 g | pšeničná múka |
80 g | čerstvé droždie |
3 lyžice | ocot |
550 g | ražná múka |
300 g | hladká pšeničná múka |
1,5 lyžice | soľ |
Postup prípravy receptu
V mise premiešame všetky tri druhy múky a uprostred vytvoríme jamku. Do neho vložíme rozdrobené droždie a zalejeme ho 200ml vlažnej vody. Droždie s vodou zľahka premiešame a uprostred múky necháme kysnúť asi 5 - 10 minút. Potom pridáme zvyšnú vodu s octom a soľou, vypracujeme cesto a na teplom mieste necháme kysnúť asi jednu hodinu. Vykysnuté cesto premiesime na pomúčenej doske, vyformujeme bochník chleba a ten položíme na pomúčený plech. Na plechu necháme chlieb ešte približne 20 minút kysnúť. Povrch cesta ešte potrieme slanou vodou, na plech umiestnime hrniec s vodou a plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 15 minút pri teplote 250 ° C. Vo chvíli, keď začne chlieb červenať, stiahneme teplotu na 140 ° C a dopekáme ďalších 40 minút. Po vybratí hotového chleba z rúry, potrieme kôrku ľahko vodou. Foto: Photos.com