Žemľový nákyp so zeleninou
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 52231x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
3 ks | surové zemiaky |
50 g | anglická slanina |
300 g | jemný saláma |
1 ks | pór |
5 ks | vajcia |
4 ks | starší rohlík |
200 g | mrazená kukurica |
1 ks | cibula |
3 strúčiky | cesnak |
850 ml | polotučné mlieko |
2 ks | Mrkva |
podľa chuti: | |
majorana | |
korenie | |
soľ | |
podľa potreby: | |
strúhanka na vysypanie | |
olej | |
masť na vymazanie |
Postup prípravy receptu
Staršie rožky nakrájame na kocky. Cesnak olúpeme a vymiešame so soľou. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. Slaninu nakrájame na prúžky, pór na kolíky, salámu a mrkvu na kocky. Zemiaky olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle, chvíľu necháme a potom z nich zlejeme škrob. Oddelíme žĺtka od bielkov az bielkov ušľaháme tuhý sneh. Mlieko privedieme k varu, vsypeme do neho nakrájané rožky a uvaríme hustú kašu. Odstavíme a vychladíme. Na oleji speníme cibuľu, pridáme nakrájanú slaninu, salámu a restujeme. Potom pridáme pór, mrkva a kukuricu a dusíme do polomäkké. Do vychladené žemľové kaše pridáme žĺtky a riadne ušľaháme. Pridáme nastrúhané zemiaky, dusenú zmes zeleniny a salámy, rozotrený cesnak, ochutíme majoránom, soľou a korením. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Žemľové zmes so zeleninou vlejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy alebo plechu a pečieme dozlata. Žemľové nákyp podávame so zeleninovým šalátom a podľa chuti pokvapkané kečupom.