Žemľovka s marhuľami a tvarohom
- dezerty
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 68389x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
500 g | tvaroh |
750 g | marhuľový kompót |
150 g | citróny |
6 ks | vajcia |
200 g | maslo |
200 g | cukor kryštál |
100 g | hrozienka |
75 g | cukor vanilkový |
10 g | soľ |
30 g | škorica mletá |
5 ks | bageta |
100 g | základ na vínny krém |
1500 ml | mlieko polotučné |
200 g | cukor múčka |
Postup prípravy receptu
Žemľu nakrájame na tenšie plátky a zvlhčíme mierne osolenými vajcami s liekom. Tvaroh rozmiešame, pridáme ďalšie vajce, práškový cukor, starostlivo umytú a jemne nastrúhanú kôru z citróna, prebrané, vypláchnuté a sparené hrozienka a starostlivo premiešame. Marhule nakrájame na tenšie plátky. Vhodný pekáč vymastíme jednou tretinou dávky tuku, na dno rozložíme tretinu navlhčených žemlí, na žemle navrstvíme polovicu dávky nakrájaných marhúľ, polovicu dávky tvarohu a polovicu krupicového cukru zmiešame so škoricou. Na túto vrstvu narovnáme ďalšie tretinu žemlí a na žemle zvyšnú dávku marhúľ a tvarohu. Vrchnú vrstvu tvorí tretina žemlí. Žemľovka pokvapkáme zvyšnou dávkou rozpusteného tuku a v stredne vyhriatej rúre upečieme do ružova. Na záver žemľovku sypeme zmesou práškového a vanilkového cukru. Základ na vínny penový krém vyšľaháme s mliekom a marhuľovým juice si doředíme konzistenciu podľa potreby.