Varenie.sk na Facebooku
Prihlásenie

Žemľovka s hrozienkami

  • hlavné chody
  • česká kuchyňa
  • doba prípravy:
  • recept zobrazen: 144464x
Žemľovka s hrozienkami

Staročeské Žemľovka z masla a smotany. Hrozienka samozrejme nesmie chýbať. Žemľovku môžete podávať ako hlavný chod alebo taky ako múčnik.

vytlačiť recept Žemľovka s hrozienkami
recept Žemľovka s hrozienkami sa mi páči
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie

Ingrediencie

4 lyžice maslo
2 lyžice cukor
1 ks citrón
250 ml smotana na šľahanie
1/2 ks veka
2 ks vajcia
100 g hrozienka
muškátový oriešok

na ozdobu:

práškový cukor
škoricový cukor

Postup prípravy receptu

Hrozienka umyjeme a dobre osušíme. Veku nakrájame na tenounké plátky a rozdelíme ju na 3 rovnaké časti. V horúcej vode poriadne umyjeme citrón a kôru z neho nastrúhame. Pekac alebo zapekaciu misku poriadne vymažeme maslom alebo hero. Na dno vymastenej nádoby rozložíme prvú tretinu sendviča. Pokvapkáme je troskou rozhřátého masla a posypeme polovicou hrozienok a polovicou citrónovej kôry. Prikryjeme je druhou tretinou plátkov sendviča. Opäť pokvapkáme maslom a posypeme zvyškom hrozienok a citrónovej kôry. Všetko zakryjeme poslednou časťou veky. V smotane rozšľaháme vajcia a touto zmesou zalejeme veku v nádobe. Posypeme cukrom a štipkou strúhaného muškátového orieška. Pokvapkáme zvyškom masla Pečieme vo vyhriatej rúre na 225 ° C a po 10 minútach teplotu znížime na 200 ° C. Pečieme kým nákyp nestuhne. Hotovú žemľovku ozdobne sypeme moučkouvým a škoricovým cukrom.

Komentáre k receptu Žemľovka s hrozienkami (0 komentárov)

Pridajte komentár, budete prvý/prvá!
Přidejte váš komentář k receptu
© Varenie.sk 2024 | Odkazy na zaujímavé stránky | Kontakt | Nejlepší recepty