Zemiaky zapekané so slaninou
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 23684x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
soľ | |
1 ks | hermelín |
100 g | plátkový slanina |
5 - 6 ks | väčšie zemiaky |
grilovacie korenie | |
podľa potreby: | |
maslo na vymastenie | |
zálievka: | |
1/2 lyžičky | karí korenie |
2 štipky | soľ |
1/2 lyžičky | mletá štipľavá paprika |
2 štipky | drvené čili |
1 kelímok | smotana na varenie |
Postup prípravy receptu
Zemiaky očistíme a celé bez očistenie je uvaríme takmer domäkka v osolenej vode. Scedíme, necháme vychladnúť a nakrájame na hrubšie plátky, lúpať. Počas varenia zemiakov si pripravíme hermelín, ktorý nakrájame na tenké plátky. Zálievku v podobe smotany na varenie, trochy soli, štipľavé papriky, čerstvého chilli a kari korenia vymiešame. Zapekacie misku vymažeme maslom a vyložíme polkou zemiakov. Posypeme grilovacím korením a pokryjeme polovicou plátkové slaniny a hermelín. Dáme ďalšiu vrstvu zemiakov, grilovacie korenie, hermelín a pokryjeme zvyškom slaniny. Všetko prelejeme smotanovou zálievkou. Zemiaky so slaninou dáme do vyhriatej rúry asi na 180 ° C. Prikryté alobalom zapekáme asi 30 minút, potom zložíme a na funkciu gril zapečieme do chrumkava asi ďalších 10 minút, záleží od typu rúry. Zemiaky zapekané so slaninou podávame ako teplý hlavný chod treba s čerstvou zeleninovou prílohou.