Zemiaky zapekané s nivou
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 24706x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
soľ | |
2 hrste | jarná cibuľka alebo pór |
200 g | niva |
korenie na americké zemiaky | |
grilovacie korenie | |
1 kelímok | smotana na varenie |
6 ks | väčšie zemiaky |
1 ks | hermelín |
podľa potreby: | |
olivový olej |
Postup prípravy receptu
Zemiaky umyjeme a očistíme kefkou. Dáme variť do osolenej vody. Varíme domäkka. Potom len zlejeme. Zemiaky rozkrájame na štvrtky alebo kolieska, lúpať. Počas varenia zemiakov nastrúhame alebo prsty nadrobíme nivu, hermelín (väčšie balenie) rozkrájame na tenké plátky. Cibuľku alebo pór po odstránení vrchného listov nakrájame na kolieska. Polovicu zemiakov naukladáme do pekáča vymasteného olivovým olejom. Posypeme, cibuľkou, grilovacím korením a korením na americké zemiaky. Poukladáme plátky hermelín a polkou nivy. Dáme ďalšiu vrstvu zemiakov, znovu posypeme cibuľkou, korením a nakoniec nivou. Zalejeme smotanou na varenie (prípadne šľahačkou) a dáme zapiecť do vyhriatej rúry asi na 170 ° C. Zemiaky zapekané s nivou podávame samostatne ako hlavný chod, len doplníme čerstvú alebo sterilizovanú zeleninou.