Zemiaky zapekané s bryndzou
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 27928x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
800 g | zemiaky |
provensálske korenie | |
drvený biele korenie | |
maslo | |
200 - 250 g | bryndza |
čerstvý tymián | |
soľ |
Postup prípravy receptu
Zemiaky kefkou poriadne očistíme pod tečúcou vodou a odkrojíme nepekné časti. Uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Uvarené zemiaky nakrájame na pravidelné plátky (kolieska), prosypeme obľúbeným korením alebo bylinkami. Môžeme to urobiť hneď, alebo pri jednotlivom vrstvenie. Zemiaky rozdelíme na tri časti - vrstvy. Z korenie som použila čerstvý tymian, drvený biele korenie, ale odporúčam aj bylinkové zmesi ako provensálske korenie. Pekac vymažeme olivovým olejom a poukladáme prvú vrstvu zemiakov, na to rozdrobíme polku bryndze, na to opäť zemiaky, bryndza, ale tentokrát pridáme aj pár tenkých plátkov masla. Ako hornú vrstvu dáme zemiaky, potrieme rozpusteným maslom a znova posypeme použitým korením. Zemiaky s bryndzou zapekáme dozlata a podávame ako hlavný chod len so zeleninovým šalátom.