Zemiaky zapečené so slaninou a špenátom
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 37662x
Zemiaky môžeme zapiecť i bez slaniny, iba so špenátom. A miesto hlavného chodu je využiť ako výbornú prílohu k mäsu.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
300 g | čerstvý špenát |
200 g | slanina |
150 g | syr |
250 g | smotana na šľahanie |
2 ks | vajcia |
12 ks | zemiaky |
5 strúčikov | cesnak |
podľa potreby: | |
maslo | |
olej | |
korenie | |
soľ |
Postup prípravy receptu
Asi 12 stredne veľkých zemiakov uvaríme v šupke takmer domäkka. Necháme trochu vychladnúť a olúpeme ich. Špenát dôkladne premyte v studenej vode, listy zbavíme stopka a pokrájame je. Slaninu nakrájame na malé kocky, cesnak olúpeme a prelisujeme. Syr nastrúhame. Na malom množstve oleja osmažíme slaninu, pridáme prelisovaný cesnak, špenát a smažíme, kým špenát nezvadne. Zmes osolíme a okoreníme. Zapekacie pekáčik alebo misu vymažeme maslom. Zemiaky rozkrájame na tenké kolieska a polovicu naukladáme na dno pekáča. Na zemiaky navrstvíme vypražení zmes špenátu so slaninou. Posypeme nastrúhaným syrom a prekryjeme druhou polovicou nakrájaných zemiakov. V smotane rozmiešame vajcia s trochou soli a všetko nalejeme na pripravené zemiaky. Pečieme v predhriatej rúre pri 150 ° C asi 30 - 40 minút, kým zemiaky nezezlátnou. Zemiaky zapečené so slaninou a špenátom podávame so šalátom z čerstvej zeleniny.