Zemiakové šišky s orechami
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 91089x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
200 g | vlašské orechy |
150 g | maslo na poliatie |
cesto: | |
3/4 kg | zemiaky |
200 g | hrubá múka |
2 lyžice | ocot |
1 lyžička | soľ |
100 g | krupice |
2 ks | vajcia |
podľa potreby: | |
cukor na posypanie |
Postup prípravy receptu
Orechy pomelieme alebo rozsekajú tyčovým mixérom. Maslo v hrnci uškvaříme ružova. Studené zemiaky nastrúhame na dosku, posypeme soľou, múkou, krupicou. Do zmesi urobíme jamku, do ktorého rozklepneme vajcia a nalejeme ocot. Pridaním octu je potom cesto krehkejšie. Zo všetkého rukami spracujeme pevné cesto. Cesto rozdelíme asi na 3 časti az každej vyvaľkáme na doske doske dlhšie valčeky. Z nich odkrajujeme malé kúsky, ktoré v ruke vytvarujeme na šišky. Šišky vhodíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 5 minút. Zemiakové šišky polejeme uškvařeným maslom, posypeme rozomletým orechy a cukrom. Spôsobov podávania je samozrejme viac. Šišky môžu byť posypané len cukrom a poliate maslom, chutia is cukrom a škoricou. Alebo môžeme na masle osmažiť strúhanku a šišky potom premiešať so strúhankou a cukrom. Zemiaky na šišky varíme vopred, aby stačili pred prípravou šišiek vychladnúť. Rovnaké cesto možno použiť aj na zemiakové kolíky.