Zemiakové šišky s makom
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 35min.
- recept zobrazen: 3423x
Máte radi hlavné chody nasladko? Potom si raz za čas pripravte niečo z českej klasiky. Na zemiakových šiškách s makom si pochutnáte.
Recept na 5 porcií.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 balíček | mletý mak |
2 balíčky | vanilkový cukor |
cesto: | |
100 - 150 g | hrubá múka |
1/2 lyžičky | soľ |
800 g | zemiaky varené v šupke |
50 g | škrobová bozkáva |
1 ks | vajcia |
150 g | hrubá krupica |
podľa chuti: | |
maslo | |
cukor múčka |
Postup prípravy receptu
Zemiaky očistíme a uvaríme v šupke. Zemiaky necháme vychladnúť, olúpeme ich a nastrúhame na dosku. Osolíme, pridáme škrobovú múčku a múku s krupicou. Nakoniec doprostred všetkých ingrediencií urobíme jamku a rozklepneme vajíčko. Rukami spracujeme vláčne a pevné cesto, ktoré sa takmer nelepí. Cesto rozdelíme na rovnaké dieliky a rozvaľkáme z nich šišky. Vložíme ich do vriacej mierne osolenej vody a zvoľna varíme asi 10 minút. Uvarené šišky vyberieme dierovanou naberačkou a necháme odkvapkať potrebné na sitku. Šišky rozdelíme na taniere (približne 5 stredných porcií) a posypeme mletým makom, ktorý sme vopred premiešali s vanilkovým cukrom. Podľa chuti dáme na teplé zemiakové šišky plátky masla a ešte môžeme viac pocukrovat. Zemiakové šišky s makom podávame ihneď po príprave ako hlavný chod.