Zeleninový nákyp
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 63662x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
200 - 250 g | tvrdý syr |
podľa chuti: | |
zeleninový bujón | |
mleté čierne korenie | |
soľ | |
Sušená petržlenová vňať | |
podľa potreby: | |
1 balíček | mrazená zeleninová zmes (mrkva, hrášok, kukurica) |
strúhanka na vysypanie | |
maslo na vymastenie | |
vajcia |
Postup prípravy receptu
K zapekanie použijeme mrazenú zeleninu, ktorú si předvaříme v ochutené vode - soľou alebo zeleninovým bujóny. Uvaríme ju domäkka, scedíme a rozdelíme na toľko častí, koľko máme mističek k zapekanie. Syr nastrúhame, okrem eidamu môžeme použiť aj iný tvrdý syr (ementál, madeiland, ai). Vajcia rozklepneme a rozšľaháme s trochou soli, mletým korením a sušenú petržlenom. Mištičky vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Dáme vrstvu zeleniny, vyššiu vrstvu nastrúhaného syra a zalejeme vajcom, ak máme vyššiu misku, môžeme zeleninu so syrom dať po viac vrstvách. Všetko zalejeme rozšľahanými vajíčkami tak, aby sme nechali asi 1 cm pod okraj misky. Zeleninový nákyp nám nadobudne. Zeleninový nákyp pečieme v mierne vyhriatej rúre do tej doby, kým nie je povrch nákypu zlatistý. Chutí najlepšie ihneď po príprave. Zeleninu môžeme použiť aj jednodruhové - treba našu najobľúbenejšie.