Zelenina s paradajkovým dipom
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 30min.
- recept zobrazen: 28434x
Zelenina - najlepšie varená na pare - sa dá jesť teplá i studená. Skúste ju s tvarohovou-paradajkovým dipem.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
4 ks | vajcia natvrdo |
200 - 300 g | zemiaky |
1 ks | brokolica |
1 kocka | zeleninový bujón |
omáčka: | |
1 lyžica | pravá sójová omáčka |
100 ml | paradajkové pyré |
bylinková soľ | |
muškátový kvet | |
pažítka | |
1 kelímok | nízkotučný tvaroh |
2 lyžice | kyslá smotana |
Postup prípravy receptu
Zemiaky olúpeme a nakrájame na kúsky. Brokolicu očistíme, rozdelíme na ružičky a odkrojíme tvrdý koštiaľ. Dáme variť spoločne do vody s kockou bujónu. Alebo lepšie, pre zachovanie viac vitamínov, uvaríme zeleninu v pare. Vajcia uvaríme natvrdo. Medzitým si pripravíme studenú omáčku. V miske premiešame tvaroh najskôr sa sójovou omáčkou, až potom pridáme smotanu a paradajkové pyré. Vznikne nám hladká, krémová omáčka. Ochutíme bylinkovou soľou, štipkou muškátového kvetu a sušenú alebo čerstvú pažítkou. Ešte raz dôkladne premiešame. Zeleninu scedíme, vajcia olúpeme. Rozdelíme na taniere, pridáme štvrtky vajec a prelejeme omáčkou. Ozdobiť môžeme ešte kvapkami paradajkového pyré. Ďalšou možnosťou je dať zeleninu do misky, rovnako tak paradajkový dip a namáčame. Recept môžeme obmeniť - uvariť si celú mrkvu, karfiol a inú obľúbenú zeleninu. Je možné dip premiešať tiež sa sterilizovanú zeleninou.