Zavináč z húb
- šaláty
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 35min.
- recept zobrazen: 24374x
Na jeseň nazbierame na lúkach veľa čírovky dvojfarby a nevieme, čo s ňou. Vynikajúci recept od hubárov z Chocně.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
15 guličiek | nové korenie |
1 l | voda |
12 lyžíc | cukor |
1 - 2 ks | klinček |
2 lyžice | soľ |
2 ks | bobkový list |
3 ks | cibula |
15 guličiek | celý čierne korenie |
1 - 2 ks | feferónka |
3 lyžice | olej |
2 kg | huby |
1/2 l | ocot |
Postup prípravy receptu
Zavináč z mlženek podľa A. Hemerky. Mlženky, čírovky fialové alebo dvojfarby, hlivy ustricovej utrieme vlhkou handričkou alebo umyjeme. Pridávame aj varené Ucho Judášovej, Václavky či penízovky sametonohé. Poháre pekne vyzerá a sú dobré. Rozkrojíme je na polovičky, asi 4x4 cm. Trenie (nohy) odstránime. Huby dáme do hrnca a podľa toho, koľko máme húb, tak do polovice naplníme nálevom z jedného dielu octu a dvoch dielov vody. Pridáme koreniny. Všetko varíme asi 10 minút. Medzi tým si pripravíme cibuľu nakrájanú na kolieska a 3,5 l pohár. Cibuľa musí byť viac ako 1 / 3 množstva húb. Keď máme huby uvarené, varič nevypínáme. Do pohára dáme hrsť cibuľa, huby, prípadne feferónku a pokračujeme takto po vrstvách. Do náleve, ktorý máme na variči, nalejeme asi 3 lyžice oleja a necháme prevariť asi 3 minúty. Huby s cibuľou zalejeme vriacim nálevom a zavíčkujeme. Za dva dni na zavináč z húb každý Labužník pochutí.