Zapekané žemľové knedličky
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 28798x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
40 g | maslo |
4 dl | mlieko |
8 ks | žemľa |
2 ks | vajcia |
80 g | hrubá múka |
2 lyžice | cibula |
6 plátkov | syr |
podľa chuti: | |
muškátový oriešok | |
soľ | |
mleté čierne korenie | |
podľa potreby: | |
olej | |
petržlen | |
príloha: | |
500 g | listový špenát |
1 dl | smotana na šľahanie |
3 lyžice | cibula |
Postup prípravy receptu
Žemle nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a jemne usekáme. Zelenú petržlenovú vňať pokrájame. V mlieku rozmiešame celé vajcia. Na masle opražíme cibuľku a žemle dozlata, všetko preložíme do misy a necháme vychladnúť. Potom zalejeme mliekom s vajcami a necháme vsiaknuť. Prisypeme múku, petržlenovú vňať, ochutíme soľou, muškátovým orieškom a zo zmesi vypracujeme cesto. Mokrými rukami tvarujeme malé knedličky, ktoré vkladáme do vriacej vody a zvoľna varíme asi 10 minút. Hotové knedličky necháme odkvapkať, potom je na oleji orestujeme a rozdelíme na porcie duseného špenátu. Knedličkami poukladáme plátky syra a zapekáme v předtopené rúre, kým sa syr nerozpustí. Misky ozdobíme bylinkami, zeleninou a ihneď podávame. Príloha: Špenát očistíme, umyjeme a pokrájame. Na oleji necháme speniť cibuľku, pridáme špenát a krátko orestujeme. Zalejeme smotanou, osolíme, okoreníme a vydusíme. Smotanový špenát rozdelíme do zapekacích misiek. Uvarené žemľové knedličky môžeme podávať ako prílohu k pečeným mäsám, zadělávaným pokrmom atď