Zapekaná pohánka s šošovicou
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 23065x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 ks | veľká cibuľa |
2 lyžice | maslo |
3 lyžice | olej alebo masť |
1/2 lyžičky | karí |
400 g | pohánka |
soľ | |
mletá škorica | |
4 ks | klinček |
mleté čierne korenie | |
250 g | šošovka |
2 strúčiky | cesnak |
Postup prípravy receptu
Šošovku namočíme na 2 hodiny a v rovnakej vode uvaríme takmer domäkka, osolíme až pred koncom varenia. Oddeľte časť vody, v ktorej sa varila, asi 100 ml v hrnci necháme. Medzitým čo sa varí šošovka, si pripravíme pohánku. Pohánku krátko opražíme na sucho, zalejeme vriacou vodou (približne 1,5 krát toľko vody, koľko je pohánky), osolíme a necháme vrieť 3 minúty, prikryjeme pokrievkou, zabalíme do utierky a deky a necháme asi 15 minút, než sa voda vstrebe a pohánka zmäkne. Na masti alebo oleji mierne osmažíme nakrájanú cibuľu s klinčekmi a najemno nasekaným cesnakom. Premiestnime do pekáča (klinček vyberieme), pridáme šošovku s časťou vody, v ktorej sa varila, premiešame s pohankou a ochutíme pomocou karí, škorice, korenia a prípadne ešte osolíme. Zarovnáme a na povrch a poukladáme kúsky masla. Pohanku s šošovkou zapekáme pri 180 ° C 15 minút, potom pokladieme zvyškom masla a necháme ho rozpustiť. Zapekané pohánku s šošovkou podávame len tak alebo s klobásou alebo s volským okom.