Varenie.sk na Facebooku
Prihlásenie

Základná bešamelová omáčka

  • omáčky
  • česká kuchyňa
  • doba prípravy:
  • recept zobrazen: 67334x
Základná bešamelová omáčka

Recept na omáčku výraznej chuti, ktorú používame ako základ pri príprave zapekaných pokrmov, ale aj rôznych bielych špeciálnych omáčok.

vytlačiť recept Základná bešamelová omáčka
recept Základná bešamelová omáčka
 sa mi páči
(Recept sa páči celkom 12x)
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie

Ingrediencie

300 g teľacie mäso
100 g koreňová zelenina (zeler, mrkva, petržlen)
6 guličiek biele korenie
1 ks bobkový list

omáčka:

1 ks cibula
1/2 l mlieko
1/2 l vývar z teľacieho mäsa
60 g hladká múka
60 g maslo

podľa chuti:

soľ
muškátový oriešok

Postup prípravy receptu

Najskôr si pripravíme korenený vývar z teľacieho mäsa. Zeler, mrkva, petržlen, očistíme a nastrúhame najemno. Mäso umyjeme, vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme korenie a bobkový list. Varíme veľmi zvoľna. Nastrúhanú zeleninu orestujeme na oleji, pridáme k poloměkkému mäsu a dovaríme. Vývar scedíme a necháme vychladnúť. Cibuľu olúpeme, nakrájame na kocky a speníme na masle. Postupne prisypeme múku a orestujeme do svetlo žlta. Za stáleho miešania prilievame vývar a mléko.Podle potreby prisolíme a ochutíme strúhaným muškátovým orieškom. Varíme asi 20 minút do zhustnutia. Ak omáčku nepoužijeme okamžite, pokvapkáme ju rozpusteným maslom alebo prekryjeme potravinovou fóliou, aby nevznikol škraloup. Takto pripravený hustý bešamelovej základ, používame samostatne k zapekanie zeleniny, cestovín atp. Riedený smotanou, mliekom alebo vodou je vhodný pre prípravu rôznych bielych špeciálnych omáčok.

Komentáre k receptu Základná bešamelová omáčka (2 komentáre)

  • VAS 14.March 2023 05:54

    Documents Cloned cardsBanknotes dollar / euro Pounds Driver's License, Passport, ID, IELTS, TOEFL, VISA, Birth Certificate, School Diplomas, Marriage, US GREENCARD, SSN and many more Email ( lifiben@gmail.com ) whatsapp +1540 2680762

  • Pecika 01.February 2017 13:57

    Ke světlým omáčkám patří i bešamel. Světlá jíška v poměru 1:1 to je 1 díl mouky na 1 díl másla, to je základ této omáčky. Na rozdíl od světlých omáček se nezalévá vývarem ale mlékem. Recept na bešamelovou omáčku nadchne svou jednoduchostí a řadou obměn!

Přidejte váš komentář k receptu
© Varenie.sk 2023 | Odkazy na zaujímavé stránky | Kontakt | Nejlepší recepty