Vyprážané zemiakové knedličky
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 24539x
Kysnuté zemiakové knedličky smažíme na oleji a podávame k mäsitým alebo zeleninovým pokrmom.
Recept na 6 porcií.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1,5 lyžice | sadlo |
150 g | polohrubá múka |
1 ks | vajcia |
250 ml | mlieko |
1/2 lyžičky | cukor |
30 g | droždie |
300 g | detská krupica |
600 g | zemiaky |
podľa potreby: | |
olej | |
soľ |
Postup prípravy receptu
Zemiaky olúpeme, nakrájame na kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom je zlejeme a prelisujeme alebo nastrúhame. Múku preosejeme a zmiešame s detskou krupičkou a osolíme. Do polovice vlažného mlieka s cukrom rozdrobíme droždie, premiešame a necháme vzísť kvások. V druhej polovici mlieka rozšľaháme vajcia. Masť rozpustíme. Prelisované zemiaky rozprestrieme a zasypeme zmesí krupice s múkou. Uprostred vytvoríme jamku, do ktorého vlejeme mlieko s vajcom, vyplývajúci kvások. Spolu s tekutým tukom vypracujeme hladké cesto, ktoré poprášime múkou a necháme vykysnúť. Zo vzišiel cesta tvoríme pomocou lyžice namočenej v tuku knedličky, ktoré zvoľna smažíme vo vyššej vrstve oleja do ružova. Vyprážané zemiakové knedličky podávame ako prílohu, najmä k pokrmom s omáčkou, ako sú napríklad gulášu, paprikáše, ale aj zeleninová LECA.