Vyprážané rybie guľôčky
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 56144x
Vyprážané rybie guľôčky podávame teplé s najrôznejšími dipy a čerstvou zeleninou.
Recept na 4 porcie.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
drvená rasca | |
100 g | eidam |
soľ | |
2 lyžice | nasekaná zelená petržlenová vňať |
500 g | rybie filé (treska) |
olej | |
mleté čierne korenie | |
cesto: | |
3 ks | vajcia |
50 g | maslo |
150 g | polohrubá múka |
2 dl | mlieko |
trojobal: | |
strúhaná žemľa | |
2 ks | vajcia |
hladká múka |
Postup prípravy receptu
Rybie filé osolíme, okmínujeme a necháme "povoliť". Potom ho dusíme v pare domäkka. Necháme vychladnúť a pokrájame na menšie kúsky. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Petržlen jemne usekáme. V hrnčeku alebo miske rozšľaháme vajcia. Odvážame si múku. Mlieko s maslom privedieme k varu. Potom do neho vsypeme (naraz) všetku múku a usilovne miešame asi 1 minútu. Cesto sa nesmie chytať stien kastróla. Vznikne hutná kaša, ktorú preložíme do misy. Trochu cesto rozprestrieme a po 2 minútach vmiešame rozkvedlaná vajcia. Osolíme, okoreníme a pridáme aj rybie filé, strúhaný syr a usekanou petržlen. Misu zakryjeme fóliou a necháme 3 hodiny odležať. Lyžicou namočenou v oleji tvoríme guľôčky vo veľkosti vlašského orecha. Guľôčky obaľujeme v hladkej múke, vajciach a strúhanke. Smažíme vo vyššej vrstve tuku, alebo vo fritéze, ružova. Vyprážané rybie guľôčky podávame teplé ako chuťovku k vínu alebo pivu. Chutia ale aj studenej. Z takto pripraveného cesta môžeme urobiť aj väčšie placky, ktoré podávame so zemiakovou kašou ako hlavný chod.