Osie hniezda s marcipánom
- cukrovinky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 120min.
- recept zobrazen: 69332x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
25 g | kakao |
50 g | cukor múčka |
2 lyžice | rum |
mlieko | |
160 g | mleté detské piškóty |
70 g | maslo |
na ozdobu: | |
čokoládová poleva | |
náplň: | |
1 kelímok | smotana na šľahanie |
1 balíček | stužovače šľahačky |
podľa potreby: | |
marcipán | |
cukor múčka |
Postup prípravy receptu
Na cesto zmiešame mleté detské piškóty, zmäknuté maslo, cukor, rum, kakao a trochu mlieka. Spracovanú hmotu zabalíme do mikrotenové fólie a necháme stuhnúť. Formičky úľov vysypeme práškovým cukrom, z cesta si vyvaľkáme valčeky a odsekáváme kúsky. V dlani utvoríme guličku, ktorú naplníme formičku. Stred musí zostať prázdny. Vytvarované cesto vyklepneme. Takto je pripravené na náplň. Náplň si pripravíme úplne jednoducho, vyšľaháme smotanu so stužovačom. Našľahanú smotanu dáme vychladiť. Úlky naplníme vychladenou šľahačkou a priložíme na hrubšie kytičku (menej zručenější vykrojí koliesko) vytvorenú z marcipánu - recept na Nepravý marcipán. Zdobíme rozpustenou čokoládovou polevou a sypaním. Recept na tieto osie hniezda pripravujeme pre rýchlu spotrebu, hlavne vďaka šľahačkové náplni. Uchovávame je vždy v chlade, marcipán v teple dosť mäkne a lepí sa. Vhodné aj na sladké silvestrovské pohostenie.