Voňavý jablkový koláč
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 11363x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
125 g | cukor múčka |
1 štipka | soľ |
citrónová šťava | |
1 balíček | vanilkový cukor |
160 g | maslo |
250 g | polohrubá múka |
750 g | jablko |
2 lyžičky | kypriaci prášok |
3 ks | vajcia |
1 lyžička | citrónová kôra |
1 - 2 lyžíc | mlieko |
na ozdobu: | |
cukor múčka | |
podľa potreby: | |
tuk na vymazanie |
Postup prípravy receptu
Jablká olúpeme, rozštvrtíme, odstránime časti jadier a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou. V panvici rozpustíme 3 lyžice masla a plátky jabĺk na ňom krátko do zlatista opečieme. Potom vyberieme a necháme vychladnúť. V miske ručným šľahačom rozšľaháme zvyšok masla. Pritom postupne pridávame cukor, vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru. Po jednom potom pridávame vajcia a dobre je zašľaháme. Rúru medzi tým predhrejeme na 200 ° C. Potom zmiešame múku s kypriacim práškom a mliekom, vmiešame do vajec, až získame polotuhé cesto. Koláčovú formu vymažeme tukom, do nej nalejeme cesto a urovnáme. Plátky jabĺk poukladáme na povrch tak, aby sa čiastočne prekrývali. Dáme do rúry a pečieme 40 - 50 minút. Po upečení necháme voňavý jablkový koláč vychladnúť, potom vyberieme z formy a podľa toho ako má kto rád, pocukrujeme.