Vodní slimáci
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 30min.
- recept zobrazen: 7669x
Recept po prababičce, vhodný ako hlavné jedlo. Uvádzam bezmäsité variant, možno pridať údené, varené guličky z mletého mäsa apod
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
500 ml | mlieko |
3 - 4 lyžíc | škrob |
3 - 4 lyžíc | polohrubá múka |
5 ks | zemiaky |
2 ks | cibula |
podľa chuti: | |
1 štipka | mleté biele korenie |
štipiek | soľ |
masť na vymazanie |
Postup prípravy receptu
Zemiaky olúpeme, nastrúhame, z domácich zlejeme vodu, z kupovaných nebýva čo zliate. Zasypeme múkou, škrobom a premiešame. Z cesta Netuhé konzistencie lyžicou tvoríme škorcov (halušky) do vriacej osolenej vody, varíme 10 minút, odstavíme, necháme dôjsť. Nahrejeme panva, vymažeme masťou a takmer nasucho restujeme dozlata nasekanú cibuľu. (Úsporný variant, pre tých čo nehlídají tuk, masť alebo olej podľa chuti.) Zlatú cibuľu zalejeme mliekom, okoreníme soľou, bielym korením, prevarte, stačí pár minút. Vzniknutý sosík má byť niečo medzi omáčkou a šťavou. Scedíme škorcov, pridáme do panvice a dobre premiešame, obalíme v sosíku a môžeme podávať. Vodný špačci chuťou pripomínajú chlpaté knedle, možno ich použiť ako prílohu k iným pokrmom.