Varenie.sk na Facebooku
Prihlásenie

Veľkonočný veniec

  • múčniky
  • česká kuchyňa
  • doba prípravy:
  • recept zobrazen: 28468x
Veľkonočný veniec

Veľkonočné veniec s hrozienkami a rumom patrí tradične na náš sviatočný stôl.

Recept na 8 porcií.

vytlačiť recept Veľkonočný veniec
recept Veľkonočný veniec
 sa mi páči
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie

Ingrediencie

1 balíček vanilkový cukor
3 lyžice rum
500 g polohrubá múka
50 g hrozienka
1 štipka soľ
100 g maslo
1 lyžica strúhaná citrónová kôra
3 ks žĺtok
80 g cukor
250 ml vlažné mlieko
40 g droždie

na potření:

1 ks vajcia

podľa potreby:

cukor múčka

Postup prípravy receptu

Pripravíme si kvások. Polovicu vlažného mlieka premiešame s cukrom a roztrieštenou droždím. Zaprášime múkou a necháme vykypieť. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Múku preosejeme a osolíme. Uprostred urobíme jamku, do ktorého preložíme vyplývajúci kvások, prisypeme obidva cukry, pridáme 4 žĺtky, hrozienka, citrónovú kôru, rozpustené maslo a zvyšné mlieko. Zo surovín riadne prepracujeme hladké cesto, ktoré ľahko poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Potom cesto rozdelíme na 3 rovnaké diely, z ktorých vyvaľkáme 3 dlhé valčeky a upletieme vrkoč. Ten spojíme pomocou vody do venca a opatrne ho prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme ešte 40 minút kysnúť. Rúru predhrejeme na 200 ° C. Veniec potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 15 minút. Potom teplotu zmiernime a zvoľna dopekáme asi 35 - 40 minút. Hotový veľkonočné veniec posypeme práškovým cukrom a podávame úplne vychladnutý ku káve alebo čaji.

Komentáre k receptu Veľkonočný veniec (0 komentárov)

Pridajte komentár, budete prvý/prvá!
Přidejte váš komentář k receptu
© Varenie.sk 2024 | Odkazy na zaujímavé stránky | Kontakt | Nejlepší recepty