Veľkonočný veniec
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 160min.
- recept zobrazen: 28468x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 balíček | vanilkový cukor |
3 lyžice | rum |
500 g | polohrubá múka |
50 g | hrozienka |
1 štipka | soľ |
100 g | maslo |
1 lyžica | strúhaná citrónová kôra |
3 ks | žĺtok |
80 g | cukor |
250 ml | vlažné mlieko |
40 g | droždie |
na potření: | |
1 ks | vajcia |
podľa potreby: | |
cukor múčka |
Postup prípravy receptu
Pripravíme si kvások. Polovicu vlažného mlieka premiešame s cukrom a roztrieštenou droždím. Zaprášime múkou a necháme vykypieť. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Múku preosejeme a osolíme. Uprostred urobíme jamku, do ktorého preložíme vyplývajúci kvások, prisypeme obidva cukry, pridáme 4 žĺtky, hrozienka, citrónovú kôru, rozpustené maslo a zvyšné mlieko. Zo surovín riadne prepracujeme hladké cesto, ktoré ľahko poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Potom cesto rozdelíme na 3 rovnaké diely, z ktorých vyvaľkáme 3 dlhé valčeky a upletieme vrkoč. Ten spojíme pomocou vody do venca a opatrne ho prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme ešte 40 minút kysnúť. Rúru predhrejeme na 200 ° C. Veniec potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 15 minút. Potom teplotu zmiernime a zvoľna dopekáme asi 35 - 40 minút. Hotový veľkonočné veniec posypeme práškovým cukrom a podávame úplne vychladnutý ku káve alebo čaji.