Veľkonočné zemiaky so slaninou
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 63059x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
200 g | mrazený špenát |
1 strúčik | cesnak |
4 ks | zemiaky |
1 lyžica | maslo |
8 plátkov | anglická slanina |
10 dkg | tvrdý syr |
podľa chuti: | |
Rasco | |
mleté čierne korenie | |
soľ | |
podľa potreby: | |
olej |
Postup prípravy receptu
Použijeme mrazený špenát, preto nezabudnime špenát vytiahnuť z chladničky, aby nám rozmrzl. Väčšie zemiaky v šupke dôkladne umyjeme a očistíme kefkou pod tečúcou vodou. Zemiaky vložíme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme, pridáme rascu a varíme približne 20 minút. Medzitým si pripravíme špenát, ktorým budeme plniť uvarené zemiaky. Cesnak ošúpeme, umyjeme a prelisujeme. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme cesnak, špenát a dusíme približne 10 minút. Nakoniec špenát osolíme a okoreníme. Uvarené zemiaky zlejeme a necháme pár minút vychladnúť. Potom zemiaky pozdĺžne rozpolíme a trochu vydlabeme. Tvrdý syr nakrájame na malé kocky. Začneme plniť zemiaky a to tak, že na dno dáme pár kociek syra, potom špenát a nakoniec do špenáte vtlačíme štyri kocky syra. Naplnené zemiaky oviniete plátkom anglickej slaniny a vložíme do zapekacej misy, ktorú sme zľahka vymazali olejom. Misu s veľkonočnými zemiaky vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút. Veľkonočný zemiaky so slaninou ihneď podávame. Pokrm môžeme doplniť čerstvým šalátom.