Veľkonočné hovädzie pečené
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 145678x
Recept z kuchyne našich babičiek. Tradičné hovädzie pečeň na pive. Nenáročná pre vašu peňaženku s ľahko dostupnými surovinami.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
mletý korenie | |
2 ks | cibula |
4-5 lyžíc | strúhaný tmavý chlieb |
bazalka | |
5 dl | svetlé pivo |
rozmarín | |
40 g | maslo |
700 g | hovädzie zadné |
tymián | |
90 g | slanina (najlepšie prerastená) |
bobkový list |
Postup prípravy receptu
Najskôr si mäso očistíme. Od tuku, blán a ďalších nečistôt. Očistené mäso si prošpikujeme kúsky slaniny.
Mäso osolíme a okoreníme - mleté čierne korenie, štipka tymianu, v hrsti rozemnutá bazalka, bobkový list, roztlučený rozmarín.
Zabalíme si mäso do potravinárskej fólie a necháme cez noc v chladničke uležať. Odporúčam dať mäso do spodnej časti chladničky. Mäso je krehkejšie, lepšie prijme korenie a nie je prechladnutie. Jestli chcete, aby mäso pekne vyzeralo, tak ho ovažte kuchynskou niťou. Udrží si tvar počas restovanie a pečenia.
Druhý deň si nakrájame na kocky zvyšok slaniny a tiež cibuľu - nadrobno. Slaninu a cibuľku si potom na orestujeme na masle do ružova.
Potom na zmes vložíme mäso, ktoré opečieme zo všetkých strán, aby sa nám zatiahlo. Keď máme opečenia, podlejeme mäso trochou piva (max 2dl) a 5 minutiek restujeme. Potom prikryjeme pokrievkou a dusíme mäso v rúre. Podľa potreby podlievame.
Keď máme mäso takmer mäkké, pridáme strúhaný chlieb a dolejeme zvyšok piva a dobre prevaríme. Nakoniec omáčku prepasírujeme.
Naporcuje si mäso, zalejeme omáčkou a podávame s zemiakovými knedľami.
Foto: www.profimedia.cz