Veľkonočný piškótový baranček
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 165780x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
maslo na vymastený | |
citrónová kôra strúhaná | |
200 g | práškový cukor |
180 g | hrubá múka |
hrubá múka na vysypanie | |
4 lyžice | horúca voda |
4 ks | vajcia |
1 ks | vanilkový cukor |
Postup prípravy receptu
Najskôr si poriadne vymastíme obe polovičky formy na baránka a obe aj vysypeme hrubou múkou, prípadne strúhankou. Tiež si oddelíme žĺtky od bielkov.
Ušľaháme do peny žĺtky s práškovým cukrom a počas šľahania pridávame po lyžiciach horúcu vodu (alebo mlieko). Potom pomaly prisypeme vanilkový cukor, citrónovú kôru a přesátou múku. Nakoniec zľahka začneme vmiešať sneh zo 4 bielkov.
Cesto vlejeme do hlavnej časti formy (vodorovné) a priklopíme druhým dielom formy. Pečieme v stredne vyhriatej forme zhruba 40 - 50 minút. Jestli si nebudete istí, či máte upečené, môžete hornú časť formy odklopiť a skúsiť špajlí. Ak je cesto upečené, vytiahnete špajli čistú.
Keď aj napriek dobrej vymazanie a vysypanie formy baránok aj napriek tomu nejde vyklopiť, nezúfajte. Stačí, keď položíte na preklopeniu formu mokrú vyžmýkaný utierku.
Foto: Profimedia.cz