Vdolky s lekvárom
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 141170x
Sladké vdolky s lekvárom má snáď rád každý! Tieto sú s troškou rumu, ktorý sa však počas vyprážania vyparí, preto je bez obáv môžeme dať aj deťom.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
olej | |
cesto: | |
soľ | |
50 g | cukor krupica |
500 g | polohrubá múka |
300 ml | mlieko |
3 ks | vaječný žĺtok |
50 g | maslo |
30 g | droždie |
1 lyžica | rum |
1 balíček | vanilkový cukor |
na ozdobu: | |
kyslá smotana | |
na potření: | |
lekvár |
Postup prípravy receptu
Najprv si v hrnčeku pripravíme kvások pomocou droždia, trochy cukru a časti mlieka. Kvások nalejeme do misy a pridáme k nemu mlieko sa žĺtky, rozpustené maslo, rum, po častiach zamiešame múku a cukor a pridáme štipku soli. Z ingrediencií vypracujeme vláčne cesto a necháme ho kysnúť. Až cesto približne zdvojnásobí objem, rozvaľkáme ho na 2cm silný plát a pomocou pohára vykrojíme kolieska, prikryjeme je utierkou a necháme ďalej kysnúť. Do vzniknutých bochníkov po vykysnutí urobíme jamku a ihneď ich vyprážame v oleji z oboch strán dozlatista. Dbáme na dostatok tuku, aby boli vdolky vždy z polovice ponorené. Po vypražení môžeme vdolky podľa chuti mazať tvarohom, lekvárom, prípadne marmeládou a navrch je ozdobíme kopčekom smotany.