Vdolečky s lekvárom a smotanou
- múčniky
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 20233x
Nadýchané vdolečky sa hodí na sladký obed. Z bielkov som zadělala žemľové knedle.
Recept na 6 porcií.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
10 dkg | polohrubá múka |
2 lyžice | cukor múčka |
5 dkg | maslo |
kyslá smotana | |
250 ml | mlieko |
1 - 2 štipiek | citrónová kôra |
lekvár | |
1 štipka | soľ |
tuk na vyprážanie | |
cukor múčka | |
2 ks | žĺtok |
40 dkg | hladká múka |
1/2 kocky | droždie |
1 lyžička | olej |
Postup prípravy receptu
Do preosiatej múky s cukrom, soľou a citrónovou kôrou urobíme jamku. Rozdrobíme do neho droždie, zalejeme asi 1dl vlažným mliekom. Kvások necháme pod utierkou na teplom mieste vzísť. Potom pridáme 2 žĺtky, teplé mlieko, v ktorom sme rozpustili maslo s olejom, a rum. Vypracujeme nelepivé cesto. Čím dlhšie, tým lepšie. Cesto poprášime múkou a necháme asi hodinu kysnúť. Počas kysnutia cesto raz zrážame. Po vykysnutí vykrajujeme lyžicou malé kúsky cesta na doske dosku. Potom je v ruke smotáváme do guľôčok a necháme pod utierkou kysnúť ešte asi 15 až 20 minút. Ako vložíme vdolečky do rozpáleného tuku, každý trochu uprostred natiahneme, aby sa urobil malý jamku. Vdolečky smažíme dozlatista z oboch strán. Pokladáme na obrúsky, aby sa prebytočný tuk odsal. Vdolečky natierame lekvárom a nakoniec dáme malý kopček kyslej smotany. Na tanieri podľa chuti pocukrujeme. Vdolečky s lekvárom a smotanou podávame teplé alebo studené.