Vareniky so zemiakovou náplňou
- hlavné chody
- ruská kuchyňa
- doba prípravy: 35min.
- recept zobrazen: 51785x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
soľ | |
1 ks | vajcia |
voda | |
500 g | hladká múka |
na ozdobu: | |
1 ks | cibula |
1 kelímok | kyslá smotana |
olej | |
mletá sladká paprika | |
náplň: | |
1 lyžička | mletá sladká paprika |
korenie | |
3 ks | väčšie zemiaky |
1 ks | stredne veľká cibuľa |
soľ | |
podľa potreby: | |
olej na vyprážanie |
Postup prípravy receptu
Najprv si pripravíme cesto z múky, vajcia, soli a množstvo vody tak, aby vzniklo hladké cesto, ktoré sa bude dobre váľať. Cesto po vypracovaní necháme krátko odpočinúť. Medzitým pripravíme náplň. Zemiaky olúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme. Potom ich scedíme a rozšťoucháme vidličkou. V panvici rozohrejeme olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, necháme ju zosklovatieť a zasypeme paprikou. Do panvice pridáme zemiaky, všetko poctivo osolíme a okoreníme. Zmes dobre premiešame a zložíme z ohňa. Cesto vyvaľkáme na 2 mm tenký plát, pohárom vykrajujeme kolieska a kladieme na ne kopčeky zemiakové náplne. Cesto preložíme, aby nám vznikli půlměsíčky. Okraje dobre pritlačíme napríklad pomocou zúbkov vidličky. Tieto plnené knedličky, zvané vareniky, kladieme do vriacej osolenej vody a varíme ich asi 10 minút. Po uvarení vareniky so zemiakovou náplňou ihneď podávame. Chuťovo sa výborne snúbi s kyslou smotanou. Povrch môžeme posypať smaženú cibuľkou zaprášené sladkou paprikou.