Tvarohový závin s jablkami a makom
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 133151x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
2 a 1/3 hrnku | hladká múka |
8 lyžíc | mlieko |
1 ks | vajcia |
1 lyžička | cukor |
1/2 lyžičky | ocot |
1/2 kocky | rastlinné tuk |
štipiek | soľ |
250 g | tvaroh |
náplň: | |
1/2 lyžičky | mletá škorica |
2 hrnky | mletý mak |
5 ks | jablko |
3 lyžice | cukor múčka |
3/4 hrnku | mlieko |
1 lyžička | citrónová kôra |
3 lyžice | maslo |
Postup prípravy receptu
Vo veľkej mise zmiešame múku, rastlinný tuk, vajcia, tvaroh, mlieko, ocot a štipku soli a trochu cukru. Z týchto prísad vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na dve časti a prikryté necháme v chladničke asi hodinu odležať. Medzitým si pripravíme makovej náplň. V kastrůlku zmiešame mletý mak, práškový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a mlieko. Všetko privedieme k varu. Pridáme maslo a necháme vychladiť. Jablká očistíme a nastrúhame. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, potrieme ochladenou makovej náplňou, posypeme strúhaným jablkami a poprášime cukrom. Kraje cesta zahneme na náplň a prasníc. Záviny prenesieme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do stredne vyhriatej rúry. Hotové záviny sypeme cukrom a zdobíme štipky mäty.