Torta s kávovou šľahačkou
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 37299x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 štipka | soľ |
100 g | maslo |
250 g | cukor múčka |
150 g | hladká múka |
8 ks | vajcia |
na ozdobu: | |
kávové zrnká | |
mandľové lupienky | |
náplň: | |
50 g | cukor múčka |
3 lyžice | instantná káva |
750 ml | smotana na šľahanie |
podľa potreby: | |
hrubá múka na vysypanie | |
tuk na vymazanie | |
6-8 lyžíc | koňak |
Postup prípravy receptu
Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Vajcia, cukor a soľ šľaháme v horúcej vodnom kúpeli do zhustnutia. Potom preložíme do studenej vodného kúpeľa a miešame do vychladnutia. Potom vmiešame múku a nakoniec rozpustené maslo. Cesto vlejeme do vymastenej a vysypanej formy (26cm) a pečieme zhruba 35 - 45 minút v predhriatej rúre (200 ° C) na 175 ° C. Upečený korpus necháme vychladnúť a potom vyklopíme. Korpus rozrežeme a pokvapkáme koňakom. Zo smotany, cukru a kávy vyšľaháme tuhú šľahačku. Tretinu šľahačky si oddelíme na ozdobu. Kávovú šľahačku rozotrieme na spodný korpus a priklopíme vrchný diel. Tortu potrieme šľahačkou aj po stranách a povrch môžeme ozdobiť šlehačkovými hviezdičkami, zrniečkami kávy alebo praženými mandľovými lupienkami. Tortu na fotografiu zdobil pre otecka môj šesťročný syn.