Tartu Tatin po česky
- múčniky
- francouzská kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 7932x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
5 lyžíc | cukor krupica |
2 - 3 hrstí | vlašské orechy |
1 ks | citrón |
1 balíček | lístkové cesto |
12 dkg | maslo |
8 - 10 ks | jablko |
na ozdobu: | |
šľahačka alebo kyslá smotana | |
podľa potreby: | |
Škorica |
Postup prípravy receptu
Najprv olúpeme 8 -10 jabĺk, ktoré zbavíme jadrovníkov a nakrájame na mesiačiky. Zalejeme šťavou z jedného citróna. V koláčové forme rozpustíme maslo, pridáme cukor a urobíme karamel. Na ňom podusíme jablká, ktoré následne posypeme škoricou, orechmi a ešte necháme podusiť, aby jablká zmäkli. Formu odstavíme z variča. Vyvalkame plát lístkového cesta (ja dávam dva pláty na seba), prikryjeme ním formu naplnenou jablkami a okraje cesta prehneme. V rozohriatej rúre pečieme dozlatista. Tortu Tartu Tatin potom niekoľkokrát prepichneme špajlí a necháme vychladnúť. Nakoniec tortu vyklopíme na rovnú misu tak, aby jablká boli navrchu. Tartu Tatin po česku zdobíme šľahačkou s popraškom škorice alebo kyslou smotanou.