Sviatočný pohár
- dezerty
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 23618x
Jemný pohár pre sviatočné dni, ktorým sa zavďačíte všetkým.
Recept na 6 porcií.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 balíček | stužovače šľahačky |
1 balíček | želatína |
2 lyžice | likér |
500 g | mäkký tvaroh |
1 ks | smotana na šľahanie |
1 l | priečne ovocia |
2 lyžice | cukor |
200 ml | kyslá smotana |
podľa chuti: | |
cukor | |
podľa potreby: | |
medovka | |
čokoláda |
Postup prípravy receptu
Umyjeme a nakrájame ovocie na dno pohárov. Z želatíny (na pol litra vody) a ovocné šťavy pripravíme želatínu podľa návodu a nalejeme na ovocie. Dáme do chladu stuhnúť. Vyšľaháme 1 šľahačku so stužovačom tak, aby po otočení nádoby držala u stien. Tvaroh rozmiešame s kyslou šľahačkou, cukrom a likérom, pridáme šľahačku. Na všetko šľahanie a miešanie používame ručný mixér pre uľahčenie práce. Zmes opatrne nalejeme na stuhnutú želatínu s ovocím. Povrch sviatočného pohára zdobíme podľa fantázie a možností, napr jahodami máčenými do polovičky v čokoláde a lístky medovky. Ako likér používam griotky alebo pomarančový likér, ak nie je, stačí rum. Tento pomer surovín vychádza na 6 - 8 sviatočných pohárov. Sviatočné pohár ihneď podávame.