Varenie.sk na Facebooku
Prihlásenie

Sviatočné šišky

  • chuťovky
  • česká kuchyňa
  • recept zobrazen: 70303x
Sviatočné šišky

Je čas fašiangov, čas na šišky. A tak je na čase si ich pripraviť podľa nového a jednoduchého receptu.

vytlačiť recept Sviatočné šišky
recept Sviatočné šišky sa mi páči
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie

Ingrediencie

125 g maslo
250 ml sladká smotana
5 ks žĺtok
3 lyžice cukor múčka
1 kocka droždie
500 - 550 g polohrubá múka
2 lyžice rum

na ozdobu:

cukor múčka

náplň:

1 sklenka marhuľová marmeláda

podľa potreby:

olej na vyprážanie

Postup prípravy receptu

Z droždia, 3 lyžíc smotany a lyžičky cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste "vybehnúť". Múku zmiešame s cukrom a vmiešame vykysnutý kvások. Pridáme smotanu s rozkvedlanými žĺtky, rum a nakoniec rozpustené maslo. Vareškou vypracujeme cesto, ktoré sa nám nelepí na misu. Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na pomúčenej dosku a vyvaľkáme asi na 1 cm silnú placku. Formičkou namáčanie do múky vykrajujeme kolieska. Kolieska si rozdelíme si na dve polovice a na jednu polovicu lyžičkou doprostred vložíme marmeládu. Okraje potrieme mliekom, priklopíme druhými kolieskami a okraje mierne pritlačíme k sebe. Necháme v teple ďalších 20 minút kysnúť. Rozpálime väčšie množstvo oleja (aby šišky plávali) a po oboch stranách šišky opečieme dozlata. Smažené šišky rozdelíme na papierové utierky, aby nám odsal prebytočný tuk. Vychladnuté šišky veľa pocukrujeme.

Komentáre k receptu Sviatočné šišky (0 komentárov)

Pridajte komentár, budete prvý/prvá!
Přidejte váš komentář k receptu
© Varenie.sk 2018 | Odkazy na zaujímavé stránky | Kontakt | Nejlepší recepty