Sushi z českých rybníkov
- hlavné chody
- japonská kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 54081x
Sushi je síce tradičný japonský pokrm, pripravovaný z morských rýb, ale český KUCHTÍK sa nezaprie, a tak môžete japonskou špecialitku ochutnať v českej verzii.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 lyžička | mirino (sladké japonskej víno) |
50 ml | sójová omáčka |
50 g | cukor |
480 g | varená ryža na suši |
10 g | koreň zázvoru |
1/2 lyžičky | soľ |
1 lyžička | prášok dash |
1 ks | čili paprička |
500 g | kaprí filet (bez kože a kostí) |
2 lyžice | ryžový ocot |
2 lyžičky | cukor |
50 ml | saké na varenie |
100 ml | voda |
Postup prípravy receptu
Zázvor ošúpeme a nastrúhame, chilli papričku nakrájame a rozemneme. Všetky suroviny okrem kapra dáme do hrnca a privedieme k varu. Vložíme rybu a za desať sekúnd ju zase vyberieme. Nevaríme! Po vybratí z marinády dáme filet na 1 minútu do studenej vody. Potom ho opäť vložíme do hrnca s omáčkou, zaťažíme tanierikom, priklopíme pokrievkou a asi 12 minút na veľmi miernom ohni povaríme. Ryba takto nasiakne všetky ingrediencie. Kapra necháme v marináde vychladnúť a potom ho nakrájame na prúžky. V kastrůlku zahrejeme ocot, vmiešame soľ a cukor. Miešame tak dlho, až sa suroviny v octe rozpustí. Zmesí ochutíme vychladenú sushi ryžu a premiešame. Do misky dáme trošku octu, zalejeme vodou. V tekutine namáčame ruky az ryže vytvarujeme 16 oválnych hrudiek. Na každú dáme porciu vychladnuté odkvapkane ryby a mierne ju pritlačíme. Sushi z českých rybníkov podávame ako netradičný chuťovku.