Strakonická štrúdľa
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 137132x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
250 g | Hera |
2 ks | žĺtok |
450 g | hladká múka |
7 lyžíc | studená voda |
2 lyžice | ocot |
1 štipka | soľ |
na ozdobu: | |
cukor múčka | |
na potření: | |
olej | |
náplň: | |
100 g | hrozienka |
100 g | vlašské orechy |
1 kg | jablko |
2 balíčky | škoricový cukor |
2 balíčky | vanilkový cukor |
Postup prípravy receptu
Všetky suroviny určené na cesto spracujeme na hladké cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a necháme najlepšie cez noc v chladničke odpočinúť. Jalbka olúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame nadrobno. Orechy môžeme nasekať nahrubo. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely. Z každej dielu postupne vyvaľkáme placku - na dĺžku plechu. Stredná časť ľahko potrieme olejom, posypeme strúhankou a ni na ňu rozložíme štvrtinu jabĺk. Tá posypeme štvrtinou hrozienok a orechov. Zasypeme polovicou balíčka vanilkového a škoricového cukru. Prehneme voľné okraje a konce uzavrieme. Povrch opäť potrieme olejom. Takto pripravenú nohavici štrúdľu preložíme na suchý plech (alebo vyložený papierom na pečenie) a pečieme v rúre. Najprv je zapekáme sprudka v predhriatej rúre. Potom je pomaly dopekáme zvoľna. Upečený Strakonický štrúdľu necháme trochu vychladnúť, ozdobíme práškovým cukrom, nakrájame a môžeme podávať.