Šťavnaté pečené kurča
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 39753x
Veľmi jednoduchý a výborný recept na pečené kuriatko, ktoré vďaka slanine nie je suché.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
podľa potreby: | |
korenie na mäso | |
tymián | |
slanina alebo slanina | |
kurča | |
zelenina | |
cibula | |
cesnaková pasta | |
voda | |
ryže | |
soľ |
Postup prípravy receptu
Cibuľu olúpeme, nakrájame na kocky a dáme na dno pekáča. Umyté kurča prošpikujeme kúsky slaniny, potrieme cesnakovou pastou, mierne posolíme, posypeme najprv jemne tymiánom a potom grilovacím korením alebo korením na pečené kurča. Nie naopak - tymian by už nedržal na kurčaťu. Najlepšie je, keď kurča necháme cez noc uležať v chladničke a pečieme nasledujúci deň. Kurča vložíme do pekáča, podlejeme dostatkom vody a pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 1 hodinku (podľa skúseností s vlastnou rúrou). Ryžu pečieme tak, že dáme 1 hrnček ryže a 1,5 hrnčeka vody do hrnci. Kto chce, môže dať 2 hrnčeky ryže a 3 hrnčeky vody. Posolíme a môžeme piecť zároveň s kuraťom. Keď uvidíme, že sa voda vyparila, kastrolek prikryjeme pokrievkou, aby sa ryža nevysušili. Z pravidla ju pečiem asi 30 - 45 minút. Keď je mäso upečené, vyberieme ho z pekáča a nasypeme do neho ryžu, môžeme vmiešať sterilizovanú kukuricu alebo vopred pripravenú uvarenú zeleninu či podusenú na cibuľke. Šťavnaté pečené kurča tak máme pripravené zároveň s prílohou.