Špenátový závin s kuriatkom aj bez
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 47132x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
soľ | |
korenie | |
cesto: | |
1 balíček | lístkové cesto |
na potření: | |
1 ks | žĺtok |
náplň: | |
100 g | strúhaný syr |
2 ks | vajcia |
cibula | |
450 g | mrazený špenát |
150 g | kuracie mäso (prsné alebo stehennej rezeň) |
cesnak | |
podľa potreby: | |
olivový olej na vyprážanie |
Postup prípravy receptu
Cibuľu ošúpeme, nasekáme nadrobno a dozlata opražíme. Špenát podusíme asi 5 minút, scedíme tak, aby sa aj ďalej mohol variť, ale nebolo v ňom moc vody. Pridáme mlieko, prelisovaný cesnak, opraženou cibuľku, korenie a soľ. Varíme ešte asi 5 - 10 minút. Medzitým si nakrájame mäso na malé kúsky, osolíme, okoreníme, popr. pridáme koreniny, ktoré máme radi. Sprudka osmažíme na troške olivového oleja. Kto mäso neje, môže ho samozrejme vynechať. Cesto rozvaľkáme na tenký plát, posypeme polovicou nastrúhaného syra (eidam, balkánsky syr, osobne odporúčam syry ementálskeho typu), poukladáme špenát (vytlačíme z neho čo najviac vody), rovnomerne poukladáme kúsky mäsa, nasypeme zvyšok syra. Zrolujeme do závinu a povrch potrieme žĺtkom. Špenátový závin pečieme dozlata asi 20 - 25 minút. Špenátový závin s kuriatko aj bez podávame teplý aj studený, najlepšie s čerstvou zeleninovou oblohou.