Špenátové lievance so syrovou omáčkou
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 30min.
- recept zobrazen: 64059x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1 ks | vajcia |
5 lyžíc | polohrubá múka |
1 štipka | soľ |
1 hrnek | mlieko |
10 listov | čerstvý špenát |
omáčka: | |
10 dkg | niva |
1 kelímok | smotana na varenie |
mleté čierne korenie | |
5 dkg | balkánsky syr |
podľa potreby: | |
olej na vyprážanie |
Postup prípravy receptu
Najskôr si pripravíme palacinky, ktoré budeme na tanieri polievať syrovou omáčkou. Do misy nalejeme mlieko, pridáme žĺtok, soľ, múku a dôkladne premiešame metličkou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do cesta. Špenátové listy umyjeme a nakrájame na malé kocky. Nakoniec nakrájaný špenát do cesta pridáme. Na panvicu dáme olej a usmažíme lievance (ak máme lívanečník, použijeme na vyprážanie ten). Usmažené lievance uchováme v teple. Nakoniec si pripravíme syrovú omáčku. Do kastrůlku nalejeme smotanu na varenie a necháme krátko prehriať. Nivu aj balkánsky syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Oba syry pridáme do smotany, okoreníme a za stáleho miešania varíme, kým sa syry nerozpustí. Na tanier servírujeme špenátové palacinky, ktoré polejeme syrovou omáčkou. Vhodnou prílohou je zeleninová obloha.