Špenátové košíčky
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 5311x
Skvelá chuťovka, ktorá ozdobí stôl pri každej príležitosti.
Recept na 4 porcie.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 - 2 plátkov | maslo |
1 kocka | Lučina |
sezamové semienka | |
4 - 5 hrstí | čerstvý baby špenát |
100 g | ementál |
soľ | |
1 balíček | lístkové cesto (rozvalený plát) |
na potření: | |
1 ks | vajcia |
podľa potreby: | |
maslo na vymastenie |
Postup prípravy receptu
Baby špenát dôkladne umyjeme, zbavíme stoniek a nakrájame najemno. Na rozpustenom masle špenát podusíme, až sa zatiahne a množstvo špenáte sa vďaka tepelnému spracovaniu zredukuje, vmiešame kocku lúkach a necháme prebublať. Hustú špenátové zmes odstavíme a trochu osolíme. Do takmer vychladnutej plnky pridáme syr nakrájaný na drobné kocky. Z lístkového cesta vykrojíme kolieska o veľkosti košíčkov, zo zvyškov nakrájame tenké prúžky. Plechové alebo silikónové košíčky podľa potreby vymažeme tukom, vyložíme cestom a asi do 3 / 4 návrším špenátové náplň. Cik cak poukladáme prúžky cesta tak, aby sme vytvorili mriežku. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami. Špenátové košíčky pečieme v silne vyhriatej rúre dozlatista. Podávame ako slanú chuťovku. Dajú sa jesť teplé aj studené. Z 1 plátu lístkového cesta vytvoríme 4 veľké košíčky. 1 košíček je jednou porciou. Ako chuťovka to stačí. Môžeme pripraviť samozrejme aj košíčky menšie.