Šošovicová polievka s kapustou
- polievky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 11223x
Recept na šošovkové polievku s bielym sterilizovaným kapustou a kyslou smotanou.
Recept na 6 porcií.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1,5 l | voda |
100 g | biele sterilizované kapusta |
2 ks | bobkový list |
2 lyžice | mlieko |
150 ml | kyslá smotana |
50 g | sadlo |
250 g | šošovka |
20 g | hladká múka |
1 ks | cibula |
podľa chuti: | |
1 štipka | sušený tymian |
mleté čierne korenie | |
soľ |
Postup prípravy receptu
Šošovku vyperieme a namočíme na 2 hodiny do studenej vody. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky. Kapusta necháme odkvapkať a pokrájame na kúsky. Kyslú smotanu podľa potreby naředíme mliekom. Namočenú šošovicu zlejeme, prepláchneme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a spolu s bobkovým listom uvaríme do polomäkké. Zo sadla, cibule a múky si pripravíme cibuľovú zápražku, ktorú vmiešame k polomäkké šošovke. Osolíme, okoreníme, ochutíme tymiánom, pridáme kapustu a varíme ešte 15 - 20 minút. Odstavíme z tepla, vmiešame kyslú smotanu, ale už nevaríme. Šošovicová polievka s bielym sterilizovaným kapustou a kyslou smotanou môžeme podávať aj ako samostatný pokrm s pečivom.