Smotanový zapečený karfiol
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 160711x
Karfiol zapečený v syrovej - smotanovej omáčke s voňavou bazalkou. Môže do neho pridať jemnú šunku alebo pršut.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
100 g | tavený syr |
2 ks | žĺtok |
150 - 200 g | ementál alebo iný tvrdý syr |
tuk | |
2 lyžice | maslo |
1 ks | karfiol |
1 lyžica | sušená bazalka |
250 ml | sladká smotana |
soľ |
Postup prípravy receptu
Očistený karfiol rozdelíme na ružičky a namočíme na 15 minút do octovej alebo slanej vody, aby sme sa zbavili drobného hmyzu. Potom karfiol uvaríme v slanej vode alebo v pare. Vodu z karfiolu nevyléváme.
Uvarený karfiol rozdelíme na menšie ružičky a necháme vychladnúť. Syr nastrúhame.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a vymiešame zápražku. Tú zriedime s trochou vývaru a prevarte. Pridáme do neho tavený syr a všetko vyšľaháme metličkou dohladka. Potom omáčku osolíme, pridáme bazalku a nakoniec prilejeme smotanu. Omáčku povaríme dofúkajte. Potom ju odstavíme z ohňa a primiešame do nej žĺtky.
Vymažeme si zapekaciu misku. Vyložíme ju karfiolom, zalejeme syrovou omáčkou a posypeme strúhaným syrom.
Misku vložíme do predhriatej rúry a pečieme len do tej doby, než karfiol a syr začnú zlátnout.
Takto pripravený karfiol podávame ako hlavné jedlo alebo ako prílohu.
Komentáre k receptu Smotanový zapečený karfiol (1 komentár)
-
lucia
04.July 2012 17:13
Lahky,ale super recept.