Smotanové zemiaky s nivou
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 65712x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
5 dkg | tvrdý syr |
5 ks | zemiaky |
10 dkg | šunka alebo gothaj |
1 kelímok | smotana na varenie |
1 ks | väčšie cibule |
10 dkg | niva |
podľa chuti: | |
vegeta | |
korenie | |
soľ | |
Sušená petržlenová vňať | |
podľa potreby: | |
maslo na vymastenie |
Postup prípravy receptu
Zemiaky v šupke umyjeme, vložíme do hrnca s vodou a uvaríme domäkka. Po uvarení vodu zlejeme a zemiaky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme syr a údeninu. Nivu aj tvrdý syr nastrúhame na hrubšom strúhadle a dáme do misy. K syru prilejeme smotanu na varenie a premiešame. Saláma (šunka, gothaj) nakrájame na kocky a opečieme na oleji dozlatista. Zapekacie misu vymažeme maslom. Cibuľu olúpeme a nakrájame na plátky. Vychladnuté zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky. Na dno misy narovnáme zemiaky, ktoré posypeme opečeným salámou. Potom zemiaky pokryjeme nakrájanou cibuľou. Všetko osolíme, okoreníme, posypeme sušenú petržlenom a vegetu. Nakoniec povrch zalejeme smotanou so syrom. Takto pripravený pokrm dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme približne 40 minút, až povrch pokrmu zozlatne. Smotanové zemiaky po upečení ihneď podávame, nezabudneme ozdobiť zeleninou podľa chuti.