Smotanové zemiaky s cibuľkou
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 35min.
- recept zobrazen: 64340x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 plátok | maslo |
1 kg | nové zemiaky |
na ozdobu: | |
kučeravý petržlen | |
podľa chuti: | |
3 - 5 lyžíc | kyslá smotana |
slanina vcelku | |
soľ | |
čerstvý petržlen | |
1 - 2 ks | veľká cibuľa |
podľa potreby: | |
olivový olej alebo maslo na vyprážanie |
Postup prípravy receptu
Zemiaky umyjeme, oškrabeme a nakrájame na kocky, vhodíme do osolenej vody a varíme domäkka. Z uvarených zemiakov zlejeme všetku vodu a necháme ich v hrnci trochu vychladnúť. Počas prípravy zemiakov si olúpeme a nadrobno nasekáme cibuľu a na rozohriatej panvici s množstvom oleja alebo masla ju dozlata osmažíme. Kto má rád, pridá aj na drobné kocky nakrájanú slaninu, ktorá tuk z časti nahradia, ale vegetariáni zostanú len u cibule. Osmahnutou cibuľku odstavíme. Zemiaky rozšťoucháme, podľa chuti ešte dosolíme, pridáme cibuľku a čerstvé bylinky, ktoré sme si vopred pomletie. Primiešame pár lyžíc kyslej smotany a plátok masla. Ihneď premiešame. Zemiaky s cibuľkou podávame ako prílohu k prírodne pripraveným řízkům, najlepšie z kuracieho. Sú vhodné ik pokrmom z rýb. Pri servírovaní zdobíme vetvičkou kučeravej petržlenu.