Slivkový koláč s tvarohovo-makovou náplňou
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 150min.
- recept zobrazen: 24806x
Kysnutý slivkový koláč s tvarohovou-makovej náplňou. Recept je určený pre 2 koláčové formy s priemerom 24 cm alebo 1 veľký plech.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
500 g | slivky |
cesto: | |
500 g | polohrubá múka |
250 ml | mlieko |
1 štipka | soľ |
80 g | maslo |
80 g | cukor |
2 ks | žĺtok |
25 g | droždie |
1 lyžička | citrónová kôra |
drobenka: | |
140 g | hrubá múka |
100 g | maslo |
100 g | cukor |
náplň: | |
5 lyžíc | varená maková náplň |
3 lyžice | cukor |
300 g | mäkký tvaroh |
2 ks | vajcia |
Postup prípravy receptu
Maslo necháme zmäknúť a mlieko zahrejeme tak, aby bolo vlažné. Múku preosejeme, uprostred urobíme jamku, do ktorého vlejeme trochu vlažného mlieka. Potom vsypeme polovicu cukru, na ktorý rozdrobíme droždie. Asi 15 minút necháme vzísť kvások a pridáme žĺtky, maslo, zvyšný cukor, citrónovú kôru, soľ a zvyšné mlieko. Rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť asi 2 hodiny. Musí zdvojnásobiť svoj objem. Slivky umyjeme a vykôstkujeme. Náplň: Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrom a varenú makovej náplňou. Pripravíme si posýpku. Maslo nakrájame na kocky, zaprášime múkou a zasypeme cukrom a rýchlo rukami žmolíme na sypké kúsky. Rúru predhrejeme na 170 ° C. Koláčové formy vymažeme maslom. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a rukami rozprestrieme do foriem. Potrieme tvarohovej-makovej náplňou, pokladieme slivkami a posypeme posýpkou. Pečieme približne 20 minút. Upečený slivkový koláč s tvarohovou-makovej necháme vychladnúť, naporcuje a podávame ku káve alebo čaji.