Slávnostná torta
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 68082x
Veľmi chutný tortu pre ozdobu slávnostné tabule, ktorý sa u nás dedí po generácie. Výborný na Vianoce.
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
100 g | mleté nelúpanej mandle |
125 g | cukor krupica |
6 ks | vajcia |
1/2 lyžičky | kardamon |
125 g | maslo |
50 g | strúhané piškóty |
krém: | |
3 lyžice | rum |
50 g | rozpustená čokoláda |
1 ks | žĺtok |
50 g | cukor múčka |
150 g | maslo |
na ozdobu: | |
1 ks | čokoládová poleva |
na potření: | |
1 sklenka | pikantná zaváranina |
podľa potreby: | |
tuk na vymazanie | |
múka na vysypanie |
Postup prípravy receptu
Maslo, cukor a žĺtky vymiešame do peny. Vmiešame kardamon, mleté mandle a piškóty. Nakoniec zľahka vmiešame vyšlehaný sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a veľmi zvoľna upečieme. Vychladnutý tortu prekrojíme, potrieme pikantné zaváraninu a krémom. Vrchná časť torte ozdobíme zvyšným krémom a čokoládovou polevou. Na krém vymiešame maslo, cukor a žĺtok. Všetko vymiešame do peny. Potom vmiešame rozpustenú čokoládu a rum.