Slávnostná pórová polievka
- polievky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 150781x
Polievka, ktoré musíte urobiť vždy viac, pretože jeden tanier nikdy nestačí.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
3 lyžice | hladká múka |
4 - 5 ks | zemiaky |
soľ | |
2 lyžičky | vegeta |
2 - 3 ks | pór |
petržlen alebo pažítka | |
3 lyžice | maslo |
2 - 3 ks | Mrkva |
Postup prípravy receptu
Zemiaky a mrkvy olúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Mrkva môžeme variť i vcelku.
Než sa zemiaky s mrkvou uvarí, očistíme pór, nakrájame ho na kolieska a na masle ho dusímet v hrnci, v ktorom budeme variť polievku. Nedusíme ho moc, aby z póru nebolo "blato"). Keď je pór hotový, zaprášime ho hladkou múkou a ešte všetko miešame a potom zalejeme studenou vodou asi do polovice hrnca a privedieme varu, stiahneme oheň.
Medzitým sa nám uvaril zemiaky a mrkvu. Ak sme mrkva varili celú, nakrájame ju na kocky a spolu so zemiakmi (i vodou, v ktorej sa varili) pridáme do hrnca s pórom, necháme ešte mierne prevariť, dochutíme podľa chuti vegetu, soľou.
Podávame na tanieri s lyžicou kyslej smotany a posypané petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.