Slaninovo-sýrové žemlíčky
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 120min.
- recept zobrazen: 129369x
Veľmi jemné a vynikajúce domáce žemle, ktorými oslníte rodinu i návštevy.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1,5 lyžičky | sušené droždie |
350 ml | mlieko |
1 lyžička | cukor krupica |
2 lyžičky | soľ |
500 g | hladká múka |
2 lyžice | maslo |
na ozdobu: | |
100 g | anglická slanina |
hrubozrnná soľ | |
40 g | syr |
na potření: | |
1 ks | žĺtok |
Postup prípravy receptu
Múku preosejeme, osolíme, pridáme cukor, sušené droždie a všetko zalejeme vlažným mliekom. Nakoniec pridáme zmäknuté maslo a všetko spracujeme na hladké cesto. To necháme na teplom mieste vykysnúť. Slaninu nakrájame na dlhé úzke prúžky. Tú, ktorú nevyužijeme, jemne posekáme nadrobno. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme úzkej valčeky, ktoré spolu s prúžkami slaniny zapletajú do houstiček. Hotové žemle preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme hrubozrnnou soľou a jemne sekanými zvyšky slaniny. Rúru predhrejeme na 180 ° C a plech s žemličky necháme ešte dokysnúť. Slaninové žemličky pečieme asi 25 minút, potom posypeme strúhaným syrom a dopečieme. U nás zmizne žemličky vždy ešte horúce.