Šľahačková bábovka s karamelkami
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 35296x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 lyžice | kakao (škorica) |
1 balíček | prášok do pečiva |
250 g | cukor múčka |
1 kelímok | smotana na šľahanie (250ml) |
250 g | hladká múka |
10 ks | karamelky |
4 ks | vajcia |
1 ks | citrón (pomaranč) |
1 balíček | vanilkový cukor |
na ozdobu: | |
čokoládová poleva | |
podľa potreby: | |
tuk na vymazanie | |
hrubá múka na vysypanie |
Postup prípravy receptu
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Pridáme smotanu, citrónovú (pomarančovú) kôru aj šťavu, vanilkový cukor a premiešame. Potom vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec sneh. Cesto rozdelíme na tri časti. Jednu necháme bielu, druhú zafarbíme kakaom (alebo ochutíme škoricou) a do tretej vmiešame nahrubo nastrúhanej karamelky. Formu vymažeme aj vysypeme a striedavo naplníme cestom. Cesto uhladíme smerom od prostriedkov ku krajom. Šľahačkovou bábovku s karamelky pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút na 180 ° C. 10 minút pred dokončením bábovku špajlí vyskúšame (jestli moc nelepí) a formu prikryjeme alobalom. Bábovku necháme vo forme čiastočne vychladnúť a potom ju vyklopíme. Úplne vychladnutú bábovku prelejeme rozpustenou čokoládovou polevou.