Šišky ako od mamičky
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 40087x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1 lyžica | rum |
0,7 l | polohrubá múka (zaváracie poháre) |
20 g | droždie |
4 lyžice | rozpustené maslo |
1 štipka | soľ |
3 ks | žĺtok |
0,25 l | vlažné mlieko |
6 - 7 kociek | cukor |
na ozdobu: | |
zmes práškového a vanilkové cukre | |
náplň: | |
marmeláda, lekvár alebo nutelu | |
podľa potreby: | |
olej alebo masť na vyprážanie |
Postup prípravy receptu
Z trochy mlieka, múky, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s múkou, žĺtky, maslom, cukrom, soľou, mliekom a rumom. Cesto vypracujeme a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Keď je cesto na šišky vykysnuté, na doske doske ho zľahka vyvaľkáme a okrúhlou formičkou alebo pohárom vykrojíme kolieska. Na druhej polovici cesta naznačíme kolieska, doprostred ktorých dáme hustú marmeládu, lekvár alebo nutelu. Prikryjeme vykrojenými kolieskami, dookola stlačíme a formičkou vykrajujeme šišky. Potom je zakryjeme utierkou a necháme ešte na teplom mieste kysnúť. Šišky vyprážame v horúcom oleji alebo masti, kladieme ich na plech vyložený papierovými obrúskami, aby sme odsal prebytočný tuk. Šišky ako od mamičky ešte posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Šišky môžeme z vyvaľkaného plátu vykrajovať aj guľatou formičkou a po nakynutí na stred vymáčknout jamku a smažiť. Do jamky potom dáme ľubovoľnú náplň, treba aj šľahačku.